Importanța Cuprului

Cuprul (numit și aramă) este un element din tabelul periodic având simbolul Cu și numărul atomic 29.Cuprul este un metal de culoare roșcată, foarte bun conducător de electricitate și căldură.

Cuprul a fost folosit de oameni din cele mai vechi timpuri, arheologii descoperind obiecte din acest metal datând din 8700 î.Hr. A fost unul din primele metale folosite, deoarece cantități mici din el apar în unele locuri în stare liberă. Principalele minereuri ale cuprului sunt: calcozina (sulfura de cupru), calcopirita sau criscolul (ferosulfura de cupru), cupritul (oxidul cupros) și malachitul și azuritul (ambele forme ale carbonatului basic de cupru). Metoda folosită pentru extracția de cupru depinde natura minereului. Dacă cuprul se găsește în stare liberă, el poate fi separat prin sfărâmarea minereului în bucăți mici și amestecarea sa cu apa. Cuprul, fiind relativ greu, se depune pe fund. Cuprul, care are o puritate de peste 99%, este folosit la fabricarea conductelor de gaz și apa, a materialelor pentru acoperișuri, a ustensilelor și a unor obiecte ornamentale. Deoarece cuprul este un bun conducător de căldură, se utilizează la boilere și alte dispozitive ce implică transferul de căldură, sau folie de cupru (simplu strat) sau două (dublu strat) se folosește ca PCB. Originea numelui: din cuvântul latinesc cyprium (dupa insula Cipru).

Importanța cuprului

Cuprul este capabil să distrugă bacteriile și virușii nedoriți. Este interesant că medicina ayurvedică știa acest lucru încă de pe vremea când bacteriile erau o noțiune necunoscută științei. Ayurveda recomandă și astăzi păstrarea apei de băut în vase de cupru.

Egiptenii antici foloseau ulcioare și căldări de cupru pentru a menține apa proaspătă. Chiar și în prezent, pentru serviciul de la Templul lui Shiva din orașul indian Rameswaram se folosesc vase mari, din cupru, pentru a depozita apa adusă din fluviul Gange, spre a-i fi oferită zeului Shiva. Apa păstrată în felul acesta rămâne proaspătă ani la rând.
Potrivit oamenilor de știință, recipientele de cupru pot fi răspunsul în ceea ce privește anihilarea bacteriei E-coli, care trăiește în intestinul omului și al tuturor animalelor cu sânge cald, producând îmbolnăviri grave. Specialiștii britanici au efectuat cercetări în acest sens, iar concluzia experimentelor a fost aceea că ionii de cupru omoară această bacterie periculoasă, performanță nemaiîntâlnită la niciun alt metal, nici măcar la aur.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Southampton au pus apă conținând bacterii E-coli în două vase: unul de oțel inoxidabil și altul de cupru. Apoi au analizat zilnic mostre de apă din cele două recipiente. Rezultatul experimentului a fost acela că, în vasul de inox, la temperatura camerei, bacteria E-coli s-a menținut vie timp de luni de zile, în timp ce vasul de cupru a omorât-o în câteva ore. Același experiment, efectuat la 10°C, a dat următoarele rezultate: în vasul de inox, bacteria a trăit 34 de zile, în timp ce în vasul de alamă n-a supraviețuit decât 4 zile.

Așadar, dacă în spitale, restaurante, școli, grădinițe, magazine etc. utilizăm recipiente de cupru pentru depozitarea apei, putem elimina riscul infectării alimentelor cu această bacterie periculoasă. E adevărat că în prezent, vasele de inox sunt folosite aproape exclusiv, atât în localurile publice, cât și acasă, pentru că sunt mai frumoase, mai strălucitoare și mai ușor de întreținut. Cu toate acestea, cuprul este un material mult mai util și mai sănătos, și aceasta nu numai pentru că omoară bacteriile și virușii. Acest metal s-a dovedit a avea mult mai multe proprietăți benefice pentru corpul uman. Iată câteva:
>Întărește sistemul imunitar;
>Ajută organismul să utilizeze fierul din sânge;
>Reduce acțiunea radicalilor liberi asupra țesuturilor, prevenind astfel îmbătrânirea acestora;
> Menține consistența și sănătatea oaselor;
> Ajută la producerea unui pigment vital al pielii, melanina; din acest motiv, apa de cupru este recomandată celor care suferă de vitiligo;
>Ajută la funcționarea optimă a glandei tiroide;
>Accelerează digestia și reduce aciditatea stomacală;
>Mărește fertilitatea la femei;
> Și, nu în ultimul rând, crește potența! Cei interesați sunt sfătuiți să facă ceea ce bărbații indieni fac de mii de ani: să-și cumpere o cană de cupru, s-o umple cu apă în fiecare seară, la culcare și s-o bea dimineața, imediat după trezire. Cuprul din această apă ajunge în celulele corpului, unde este absorbit în aproximativ 45 de minute. De aceea, este recomandat să nu se bea și să nu se mănânce nimic în acest interval.

Cuprul este un mineral indispensabil organismului. El se găsește în toate organele și țesuturile: ficat, creier, inimă, rinichi, mușchi. Lipsa acestui element poate da anemii severe. De aceea, nu neglijați alimentele care îl conțin în cantități importante: stafidele, cerealele (în special grâul), fasolea și mazărea. Dar, în același timp, rețineți că în ziua de azi, cerealele, legumele și fructele cultivate intensiv au un conținut mai scăzut de cupru decât cele crescute natural, din cauza solului sărăcit în minerale.
Atenție: persoanele care iau suplimente cu zinc e bine să știe că acesta împiedică buna absorbție a cuprului provenit din alimente. De aceea, în special acestora li se recomandă folosirea curentă a vaselor de cupru. De asemenea, o alegere excelentă pentru oricine este instalația sanitară cu țevi de cupru. Un pahar de apă băut în fiecare dimineață direct de la robinet ne asigură că nu vom suferi niciodată de deficiență de cupru.
Vorbind despre avantaje, iată și lista afecțiunilor și a bolilor care pot fi prevenite sau ameliorate în urma consumului de alimente cu cupru: alergiile, chelia, leucemia, osteoporoza, ulcerul stomacal, artrita reumatoidă.

În concluzie, cuprul este un mineral vital pentru organismul nostru. Medicii recomandă ca măcar o dată la 2 ani să facem un set de analize, astfel încât lipsa acestuia să fie sesizată din timp, deoarece, fără cupru, sănătatea noastră este în pericol.

 

Lasă un comentariu